Reglementen SV Borne, 15 september 2004

 

Regels:

Van toepassing voor de interne competitie en toernooien van S.V. Borne. Dit reglement vervangt alle eerder verschenen reglementen. In alle gevallen waarin dit reglement niet mocht voorzien beslist de competitieleider.

 

Begin:

De aanvang van de wedstrijdpartijen is 20.00 uur. Je wordt verzocht om vooraf het spelmateriaal klaar te zetten.

 

Spelregels:

De wedstrijden worden gespeeld volgens de spelregels van de FIDE, in de officiële Nederlandse vertaling, uitgegeven door de KNSB, laatste uitgave, voor zover in dit reglement niet anders is bepaald.

 

 

INTERNE COMPETITIE

 

Afmelden en aanmelden:

Uiterlijk dinsdags voor 17.00 uur.

Uitsluitend op de GSM van de S.V. Borne.     Telefoonnummer; 06 18261768

 

Speeltempo:

De deelnemers kunnen kiezen uit 2 tempo’s

A.     1uur en 45 minuten voor 35 zetten p.p.p.p., en vervolgens 45 minuten voor 15 zetten p.p.p.p., afbreken na 3 uur en 30 minuten.

B.     45 minuten voor 35 zetten, en vervolgens 15 minuten extra bedenktijd (met behoud van de gespaarde tijd) voor de rest van de partij, p.p.p.p.

 

Indeling:

Volgens het Keizersysteem.

·        Voor aanvang van de eerste ronde wordt de ranglijst opgesteld volgens speelsterkte, voor zover deze bekend is; hierbij gebruiken we onder anderen de KNSB Ratinglijst.  

·        Paring, 1 tegen 2, 3 tegen 4, enz. Deelnemers die de voorkeur geven aan speeltempo b. spelen, indien mogelijk, tegen elkaar. Wanneer deelnemers die voor speeltempo a. kiezen uitkomen tegen deelnemers die de voorkeur geven aan  speeltempo b. dan wordt in principe volgens speeltempo a. gespeeld, met uitzondering als het jeugdspelers betreft.

·          Afgebroken partijen, waarover geen overeenstemmig is bereikt met betrekking tot de uitslag of de voortzetting, worden voortgezet tijdens de eerstvolgende ronde wanneer beide spelers aanwezig zijn.

 

Beloning:

·        Bij Winst 100 %, bij remise 50 %, en bij verlies 0 % van de waarderingspunten van de tegenstander.

·        Bij afwezigheid met kennisgeving 33 %, bij voortzetting van een afgebroken partij tijdens een interne ronde 50 %, bij geen partij wegens een oneven aantal deelnemers 50 % van de eigen waarderingspunten.

·        Bij  afwezigheid wegens een externe wedstrijd op de dag van de interne ronde, 67 % van de eigen waarderingspunten. Spelers die in dezelfde week een externe wedstrijd spelen kunnen ook voor deze vergoeding in aanmerking komen als dat vooraf gemeld wordt.

 

Kampioen:

Diegene die na 27 ronden, verdeeld over 3 fasen, de ranglijst aanvoert met minstens een voorsprong van 25 punten en een opkomstpercentage heeft van minstens 75 %. Indien het verschil minder bedraagt worden er tussen die deelnemers beslissingswedstrijden gespeeld ( een vierde fase ). De winnaar van de vierde fase is dan de Kampioen. De Kampioen ontvangt een% beker plus %wisselbeker, en de nummers 2 en 3 een &medaille.

 

Snelschaken Kampioenschap

 

Speeltempo: 5 minuten per persoon per partij.

 

Indelingen:

Gespeeld wordt volgens het Amsterdams-systeem.

Er worden 2 voorronden gespeeld in groepen van 4.

Vervolgens één finaleronde in een groep van 8.

De indeling van de eerste voorronde vindt evenredig plaats naar speelsterkte.

 

Beloning:

Minimaal een oliebol per deelnemer en voor de Snelschaakkampioen een herdenking % bekertje plus een %wisselbekertje. En niet alleen voor de winnaar zijn er flesjes å wijn te winnen.

Laddercompetitie

 

Speeltempo: Fischer 10 minuten per persoon per partij pus 10 seconden per zet.

 

Indeling:

Voor de eerste wedstrijdpartij, Zwitsers op rating. De volgende wedstrijdpartijen speel je tegen, de eerste volgende speler die een wedstrijdpartij beëindigt en waartegen je in die periode nog niet speelde. De periode eindigt na een speelduur van 105 minuten. De lopende partijen worden wel uitgespeeld. De competitie is verdeeld over 2 clubavonden met 2 periodes per avond.

 

Beloning:

Systeem Boon; bij winst 5 punten, bij remise 3 punten, bij verlies 1 punt.

Per periode krijgt de hoogste score en de ladderkampioen een flesje å wijn.  

 

Rapidschaakkampioenschap

 

Speeltempo: 20 Minuten per persoon per partij.

 

Indeling: Zwitsersysteem op rating

 

Beloning: De winnaar ontvangt een % wisselbekertje plus een herdenking standaardje.

 

Doorgeefschaak

 

Doorgeefschaak wordt gespeeld tussen twee teams van twee personen met behulp van twee borden. Heeft de ene teamgenoot wit dan heeft de andere zwart. De gewone schaakregels worden toegepast, met dien verstande dat men een van de tegenstander geslagen stuk mag doorgeven aan zijn teamgenoot. Deze mag het stuk zodra hij aan de beurt is, in plaats van een gewone zet, op een veld naar eigen keuze plaatsen, echter zonder een stuk te slaan of de vijandige koning schaak te zetten of het eigen schaak op te heffen  Verder mag een pion niet op de zevende of achtste rij geplaatst worden, eerste rij natuurlijk ook niet. Een gepromoveerde pion moet als zodanig herkend blijven want wordt deze geslagen, dan wordt het stuk weer pion.

 

 

 

Indeling:

Volgens Berger paringstabel, volgnummer door loting. Teamsamenstelling in overleg met de wedstrijdleiding.

 

Speeltempo: Speeltempo 10 minuten p.p.p.p.

 

Beloning: De winnaars ontvangen een estandaardje.

 

Driedubbelsnelschaak

 

Indeling en speeltempo

Zwitsersysteem, per ronde 15 minuten voor 3 partijen tegen dezelfde tegenstander

 

Beloning:

Een flesje å wijn voor deelnemers die hoger scoren dan van hen verwacht mag worden..

 

Herikontrofee

 

Afvalsysteem;

 

Indeling;

Vrije loting.

Aparte loting voor de kleur.

 

Bij remise wordt er aansluitend een tweede en eventueel nog een derde zitting gehouden, daarna wordt er geloot.

 

Speeltempo: 90 minuten per persoon per partij. De speeltijd voor de tweede zitting is vast gesteld op 15 minuten per persoon per partij en voor de eventuele derde zitting 5 minuten per persoon per partij.

 

Beloning:

Hoe verder je komt des te groter de roem.

De winnaar ontvangt de %Wisseltrofee en een herdenking %beker..

                                    

Driemaal driedelig Rapidschaak

 

Indeling: Op rating.

 

Speeltempo: driemaal, driemaal 15 minuten tegen driemaal drie tegenstanders

 

Beloning: Veel roem. En diverse hele mooie prijzen.