Reglementen SV Borne, vanaf  6 september 2005

 

Regels:

Deze zijn van toepassing voor de interne competitie en alle (interne) toernooien die de S.V. Borne jaarlijks organiseert. Dit reglement vervangt alle eerder verschenen reglementen. In alle gevallen waarin dit reglement niet mocht voorzien beslist de competitieleider.

 

Afmelden en aanmelden:

Uiterlijk dinsdags voor 17.00 uur.

Op de speeldag uitsluitend op de GSM van de S.V. Borne.          Telefoonnummer; 06 18261768

 

Begin:

De aanvang van de wedstrijdpartijen is 20.00 uur.

Elke deelnemer wordt verzocht om vooraf zelf het spelmateriaal klaar te zetten.

 

Spelregels:

De wedstrijden worden gespeeld volgens de spelregels van de FIDE, in de officiële Nederlandse vertaling, uitgegeven door de KNSB, laatste uitgave, voor zover in dit reglement niet anders is bepaald.

 

De regels kunnen, nòg behoren, alle situaties te regelen die zich tijdens een partij kunnen voordoen; evenmin kunnen zij alle organisatorische kwesties regelen. Het moet mogelijk zijn om in de meeste situaties, ook al worden deze niet exact in een artikel van de spel-, toernooi- of competitieregels behandeld, een juist oordeel te vellen op basis van die bepalingen, welke voor vergelijkbare gevallen wel in de reglementen staan. De competitieleider is deskundig en volstrekt objectief; hij is in staat om met een gezond oordeel te komen. Ga daarom altijd naar de competitieleider of diens vervanger bij een geschil tijdens de schaakpartij.

 

Gedragsnorm:

Iedere deelnemer dient zich op de club voor, tijdens en na het schaken te gedragen naar regels van fatsoen, sportiviteit en teamgeest.

Er dient dan o.a. gedacht te worden aan;

·         na aanmelding ook daadwerkelijk aan zo veel mogelijk wedstrijden van het desbetreffende toernooi of competitie deelnemen volgens de regels van dat toernooi of die competitie.

·         tijdig bericht geven van noodzakelijke verhinderingen; in noodgevallen desnoods achteraf.

·         voor het verlaten van de speelzaal alles wat je aan materiaal, serviesgoed, e.d. hebt gebruikt opruimen; alles fatsoenlijk achterlaten.

 

Mobiele telefoons:

De competitieleider van de SV Borne geeft standaard ontheffing aan alle leden om een mobiele telefoon naar de interne competitie en toernooien mee te nemen. Deze dienen dan wel uitgezet te worden; de competitieleider of diens vervanger kan ook hiervoor ontheffing verlenen als dat voor een betreffende deelnemer noodzakelijk mocht zijn.

 

 

INTERNE COMPETITIE

 

Deelname:

Praktisch iedere speelavond is elke deelnemer verzekerd van een partij, nieuwe deelnemers kunnen ook in een later stadium worden ingepast, deelname per ronde mogelijk met uitzondering van diegene die in de 3e fase meespelen in de hoofdgroep, zijn dienen in deze fase alle 7 ronden mee te spelen.

 

 

Speeltempo:

A.      1 uur en 45 minuten voor 35 zetten p.p.p.p., en vervolgens 45 minuten voor 15 zetten p.p.p.p. Na 3 uur en 30 minuten dienen de nog niet afgelopen partijen te worden afgebroken.

B.      Een ander speeltempo is toegestaan, alleen indien beide spelers hiermee akkoord zijn. Bijvoorbeeld 45 minuten voor 35 zetten, en vervolgens 15 minuten extra bedenktijd (met behoud van de gespaarde tijd) voor de rest van de partij, p.p.p.p. Voor aanvang van de partij dient de competitieleider of zijn vervanger hiervan in kennis gesteld te worden.

 

Indeling in fasen:

De interne competitie is verdeeld over 3 fasen:

·         De 1e fase gaat over 11 ronden.

Als startvolgorde geldt de KNSB Ratinglijst laatste uitgave; normaal is dat de uitgave van 1 augustus. Diegene die geen KNSB rating heeft wordt op sterkte ingeschat. In deze ronden speelt men geen enkele keer tegen dezelfde tegenstander.

·         De 2e fase gaat over 9 ronden.

Als startvolgorde geldt de eindstand van de 1e fase

Met de gespeelde partijen uit de 1e fase wordt alleen rekening gehouden met betrekking tot het toekennen van de kleur.

·         De 3e fase gaat over 7 ronden.

Op basis van de ranglijst na fase 2 wordt een hoofdgroep en een volggroep gevormd:

o        Hoofdgroep:

§         speelt om het clubkampioenschap van de SV Borne.

§         wordt gevormd door de eerste 6 spelers aangevuld met de 2 hoogsten in rating die niet bij de eerste 6  in de ranglijst staan maar wel minstens een opkomstpercentage van 50 % hebben en die ook wensen mee te spelen.

§         paring volgens tabel in volgorder van rating, oplopend.

o        Volggroep

§         Als startvolgorde geldt hier de eindstand van de 2e fase.

§         Met de gespeelde partijen uit de 1e en 2e fase wordt alleen rekening gehouden met de toekenning van de kleur.

 

Indeling spelers in groepen:

Volgens het Keizersysteem.

Groep 1 de spelers die

Groep 2 de spelers die niet ingedeeld zijn in groep 1.

 

Afbreken:

·         Een partij mag worden afgebroken indien één of beide spelers dit wensen. De verbruikte bedenktijd van de wensende speler wordt dan vermeerderd met de tijd welke nog resteert om voor beide klokken samen te komen aan de speelduur waarop moet worden afgebroken.

·         Afgebroken partijen, waarover geen overeenstemming is bereikt met betrekking tot de uitslag of de voortzetting, worden voortgezet tijdens de eerstvolgende ronde wanneer beide spelers aanwezig zijn. Indien dit niet binnen 3 speelbare clubavonden is gebeurt dan stelt de competitieleider de speeldatum vast.

·         Voor aanvang van een nieuwe fase dienen alle afgebroken partijen te zijn uitgespeeld of dient overeenstemming te zijn bereikt betreffende de uitslag. Indien er dan nog geen overeenstemming is bereikt stelt de competitieleider de uitslag vast.

 

Beloning (voor Keizersysteem):

Bij winst 100 %, bij remise 50 %, en bij verlies 0 % van de waarderingspunten van de tegenstander.

Bij afwezig met kennisgeving 33 %, bij voortzetting van een afgebroken partij tijdens een interne ronde 50 %, bij geen partij wegens oneven aantal deelnemers 50 %, bij afwezig wegens een externe wedstrijd op de dag van de betreffende interne ronde 67 % van de eigen waarderingspunten. Spelers die in dezelfde week een externe wedstrijd spelen kunnen ook voor deze vergoeding in aanmerking komen als zij dat voorafgaand aan de desbetreffende interne competitieronde melden aan de competitieleider of diens vervanger.

 

Kampioenen:

·         Algemeen kampioen van de SV Borne is hij die in de hoofdgroep de meeste wedstrijdpunten behaald. Eindigen aldus meerdere spelers gelijk dan volgt een barrage van twee partijen per deelnemer van 1uur p.p.p.p. Valt aldus geen beslissing dan is van de gelijk geëindigden diegene kampioen die in de eindstand van de 2e fase het hoogste eindigde en een opkomstpercentage had van minstens 75%.

·         Groepskampioen per fase is diegene die per fase, per ratinggroep de ranglijst aanvoert en minstens een opkomstpercentage van 75% heeft.

Groep A rating 1625 en hoger; groep B 1400 tot 1624; groep C 1399 en lager.

Diegene die de ranglijst per ratinggroep aanvoert en een opkomstpercentage van minstens 75 heeft is van de desbetreffende ratinggroep kampioen.

·         Per fase ontvangen de kampioenen een oorkonde en fles wijn . Alle kampioenen in de eindstand ontvangt een% bekertje, de algemene kampioen krijt ook nog een %wisselbeker.

 

 

SnelschaAkKampioenschap

 

Deelname:

Alleen voor de hele avond

 

Speeltempo:

5 minuten p.p.p.p.

 

Indelingen:

Er worden 2 voorronden gespeeld in groepen van 4. Dan volgt 1 finaleronde in groep van 8. Gespeeld wordt volgens het Amsterdams-systeem. De indeling van de eerste voorronde vindt evenredig plaats naar speelsterkte.

 

Beloning:

Minimaal een oliebol per deelnemer en voor de Snelschaakkampioen een herdenking % bekertje plus een %wisselbekertje. En niet alleen voor de winnaar zijn er flesjes å wijn te winnen

 

 

Laddercompetitie

 

Deelname

Aanmelden en afmelden per speelronde mogelijk

 

Speeltempo:

Fischer 10 minuten p.p.p.p. pus 10 seconden per zet

.

Indeling:

Eerste ronde om 20.00 uur op rating.Tweede ronde zodra voldoende partijen uit zijn om een weer redelijk indeling te maken en dat geld ook voor de derde, vierde, enzovoort. Na 22.30 uur wordt er niet op nieuw meer ingedeeld

 

Beloning:

Systeem Boon; bij winst 5 punten, bij remise 3 punten, bij verlies 1 punt. Per periode krijgt de hoogste score en de laderkampioen een flesjes å wijn.  

 

 

RapidschaakCompetie

 

Deelname:

Per speelavond

 

Speeltempo:

20 Minuten p.p.p.p.

 

Indeling:

Zwitsersysteem op rating

 

Beloning:

De winnaar ontvangt een % wisselbekertje plus een herdenking standaardje.

 

 

Bughouse TOERNOOI

 

Regels:

Een soort doorgeefschaak; het wordt gespeeld tussen 2 teams van 2 personen aan 2 borden. Heeft de ene teamgenoot wit dan heeft de ander zwart. De gewone schaakregels worden toegepast, met dien verstande dat men, een van de tegenstander geslagen stuk, mag doorgeven aan zijn teamgenoot. Deze mag het stuk, zodra hij aan de beurt is, in plaats van een gewone zet, op een veld naar eigen keuze plaatsen, echter zonder een stuk te slaan. Verder mag een pion niet op de 1e en op de 8e  rij geplaatst worden. Aanvullende regels volgen nog omdat er nu (1-08-2005) nog geen Nederlandse vertaling beschikbaar.

 

Deelname:

Per team alleen voor de hele speelavond

 

Indeling:

Volgens Berger paringstabel, volgnummer door loting. Teamsamenstelling in overleg met de wedstrijdleiding.

 

Speeltempo:

10 minuten p.p.p.p.

 

Beloning:

De winnaars ontvangen een estandaardje.

 

 

Cool Fischer toernooi

 

Deelname

Ook mogelijk voor de halve avond

 

Bordopstelling:

Vrije;

 

Indeling;

Zwitsersysteem;

 

Speeltempo:

15 minuten p.p.p.p.

 

Beloning:

Een flesjes å wijn voor deelnemers die hoger scoren dan van hem verwacht mag worden.

En hapjes voor alle deelnemers

 

 

Herikontrofee

 

Geschiedenis:

Het Open Bornse Schaak Kampioenschap dat eens begon als “S.V.B. Kampioen Schuttersveld”. De textielfabriek Borne, waar wij toentertijd schaakten, stelde de wisselbeker ter beschikking: Schuttersveldtrofee genoemd naar het concern waar de textielfabriek toe behoorde.

Het huidige toernooi én de wisselbeker is genoemd naar onze huidige sponsor Herikon B.V.

Inschrijving staat open voor huisschakers (niet clubleden).

 

Deelname:

Afvalsysteem; tot de deelnemer verliest,KO

 

Indeling;

Vrije loting. Bij gelijke kleurverdeling; heeft de huisschaker wit, spelen twee huisschakers tegen elkaar dan wordt er geloot. Spelen twee clubschakers tegen elkaar dan heeft diegene met die laagste rating wit

Bij remise wordt er aansluitend een 2e en eventueel nog een 3e partij gespeeld, daarna wordt er geloot.

 

Speeltempo: 90 minuten p.p.p.p. plus 30 seconden per zet.

De speeltijd voor de 2e en eventuele 3e partij is 5 minuten p.p.p.p.

 

Beloning:

De winnaar ontvangt de %Wisseltrofee en een herdenking %beker..

                       

 

HAndicap Competitie

 

Deelname

Per ronde mogelijk, bij later instappen wordt per niet gespeelde ronde voor deelnemers met een rating van 1600 of meer, 2 pionnen extra in  mindering gebracht en voor deelnemers met een rating lager dan 1600 een pion extra in mindering gebracht.

 

Indeling:

Op rating.

 

Speeltempo:

20 minuten per partij, verdeling op base van rating met een minimum van 2 minuten

 

Bord opstelling;

per ½ gescoorde punt speel je met pionnen minder, bij 1½ punt met een Paard, bij 2½ punt met een Toren en bij 5 met een Dame.

Voorbeeld A: heeft de één een rating van 1535 en een score van 3 punten, de andere een rating van 1802 en een score van 6½ punten,  dan is de verdeling 16 minuten plus 2 paarden minder - tegen 4 minuten  plus een dame en een paard minder.

Voorbeeld B: een rating van 1276 – tegen een rating van 1600 of meer dan is het 18 minuten tegen 2 minuten, hebben beiden een punt gescoord dan spelen beiden met 2 pionnen minder.

 

Beloning:

Fles wijn voor de hoogste score en hapjes voor iedereen.