1

Totaalscore:

4

4

In deze 1e thuiswedstrijd, in de kantine van onze sponsor herikon bv, boekten we een teleurstellend gelijkspel.

Qua rating én het resultaat van beide teams in de vorige ronde hadden wij meer verwacht!

Na een klein uur spelen was de verwachting op een (degelijke) overwinning ook zeer gerechtvaardigd:

·          Matthias had beslissend voordeel bereikt na 20 zetten (in slechts 8 minuten denktijd)

·          Menno had een pion voordeel (12e zet)

·          Henk-Jan had, in zijn beproefde b4-opening, een sterke koningsaanval ontwikkeld

·          Jos kwam echter onder druk te staan

·          Overige borden stonden wij redelijk tot goed

Een uur later waren nog geen van de partijen geëindigd:

·          Matthias speelde in hoog tempo (18 minuten bedenktijd versus 1 uur 18 minuten) zijn partij naar en gewonnen eindspel; accepteerde een remise-aanbod vanzelfsprekend niet.

·          Het door Bert gedane remise-aanbod, in een volkomen gelijke stelling,  werd echter niet geaccepteerd

·          Menno had zijn voordeel nog niet kunnen verzilveren

·          De partij van Henk-Jan “kantelde”

·          Heinz bereikte een sterke aanval

·          Patrick wist in een gesloten stelling zijn hogere rating niet uit te drukken in beslissend voordeel; sterker nog zijn tegenstander stond ietsjes actiever

·          Jos ging verliezen

Vervolgens won Heinz fraai de dame én de partij, wist Matthias, eindelijk, zijn partij te winnen en verloor Jos en Patrick accepteerde het remise-aanbod.

2½ - 1½ en de overige partijen stonden goed, wat spel én tijd betreft:

·          Menno nog steeds een pion voordeel in een gesloten toreneindspel.

·          Bert had het loperpaar in een actieve stelling

·          Johan paard tegen slechte loper

·          Henk-Jan had zijn aanval weer nieuw leven weten in te blazen

In het laatste uur liep het mis:

·          Bert verspeelt zijn goede stelling en verliest

·          Menno weet gelukkig wel te winnen

·          Ook Johan geeft in goede stelling, plotsklaps de kwaliteit én de partij weg

·          Henk-Jan heeft nog steeds een aanval, waarin veel materiaal is geïnvesteerd, maar die lijkt net niet sterk genoeg.

Een gelijkspel lijkt ons het maximaal haalbare; ons aanbod (4 – 4) wordt geaccepteerd.

Met dank aan Henk-Jan die niet meer op een “schwindeltje” kon spelen en zijn partij moest opgeven in het belang van het team!