Reglementen SV Borne,                vanaf  3 september 2007

 

 

Regels:

Deze zijn van toepassing voor de interne competitie en alle (interne) toernooien die de S.V. Borne jaarlijks organiseert. Dit reglement vervangt alle eerder verschenen reglementen. In alle gevallen waarin dit reglement niet mocht voorzien beslist de competitieleider.

 

Afmelden en aanmelden:

Uiterlijk dinsdags voor 17.00 uur.

Op de speeldag uitsluitend op de GSM van de S.V. Borne.          Telefoonnummer; 06 18261768

 

Begin:

De aanvang van de wedstrijdpartijen is 20.00 uur.

Elke deelnemer wordt verzocht om vooraf zelf het spelmateriaal klaar te zetten.

 

Spelregels:

De wedstrijden worden gespeeld volgens de spelregels van de FIDE, in de officiële Nederlandse vertaling, uitgegeven door de KNSB, laatste uitgave, voor zover in dit reglement niet anders is bepaald.

 

De regels kunnen, nòg behoren, alle situaties te regelen die zich tijdens een partij kunnen voordoen; evenmin kunnen zij alle organisatorische kwesties regelen. Het moet mogelijk zijn om in de meeste situaties, ook al worden deze niet exact in een artikel van de spel-, toernooi- of competitieregels behandeld, een juist oordeel te vellen op basis van die bepalingen, welke voor vergelijkbare gevallen wel in de reglementen staan. De competitieleider is deskundig en volstrekt objectief; hij is in staat om met een gezond oordeel te komen. Ga daarom altijd naar de competitieleider of diens vervanger bij een geschil tijdens de schaakpartij.

 

Gedragsnorm:

Iedere deelnemer dient zich op de club voor, tijdens en na het schaken te gedragen naar regels van fatsoen, sportiviteit en teamgeest.

Er dient dan o.a. gedacht te worden aan;

·         na aanmelding ook daadwerkelijk aan zo veel mogelijk wedstrijden van het desbetreffende toernooi of competitie deelnemen volgens de regels van dat toernooi of die competitie.

·         tijdig bericht geven van noodzakelijke verhinderingen; in noodgevallen desnoods achteraf.

·         voor het verlaten van de speelzaal alles wat je aan materiaal, serviesgoed, e.d. hebt gebruikt opruimen; alles fatsoenlijk achterlaten.

·         Roken is in de speelzaal niet toegestaan, ook niet voor of na de wedstrijd.

 

Mobiele telefoons:

De competitieleider van de SV Borne geeft standaard ontheffing aan alle leden om een mobiele telefoon naar de interne competitie en toernooien mee te nemen. Deze dienen dan wel uitgezet te worden; de competitieleider of diens vervanger kan ook hiervoor ontheffing verlenen als dat voor een betreffende deelnemer noodzakelijk mocht zijn.

 

 

 

 

 


INTERNE COMPETITIE

 

Deelname:

Praktisch iedere speelavond is elke deelnemer verzekerd van een partij, nieuwe deelnemers kunnen ook in een later stadium worden ingepast, deelname per ronde mogelijk met uitzondering van diegene die in de 3e fase meespelen in de hoofdgroep, zijn dienen in deze fase alle 7 ronden mee te spelen.

 

 

Speeltempo:

A.      1 uur en 45 minuten voor 35 zetten p.p.p.p., en vervolgens 45 minuten voor 15 zetten p.p.p.p. Na 3 uur en 30 minuten dienen de nog niet afgelopen partijen te worden afgebroken.

B.      Een ander speeltempo is toegestaan, alleen indien beide spelers hiermee akkoord zijn. Bijvoorbeeld 45 minuten voor 35 zetten, en vervolgens 15 minuten extra bedenktijd (met behoud van de gespaarde tijd) voor de rest van de partij, p.p.p.p. Voor aanvang van de partij dient de competitieleider of zijn vervanger hiervan in kennis gesteld te worden.

 

 

Indeling in fasen:

De interne competitie is verdeeld over 3 fasen:

·         De 1e fase gaat over 11 ronden.

Als startvolgorde geldt de KNSB Ratinglijst laatste uitgave; normaal is dat de uitgave van 1 augustus. Diegene die geen KNSB rating heeft wordt op sterkte ingeschat. In deze ronden speelt men geen enkele keer tegen dezelfde tegenstander.

·         De 2e fase gaat over 9 ronden.

Als startvolgorde geldt de eindstand van de 1e fase

Met de gespeelde partijen uit de 1e fase wordt alleen rekening gehouden met betrekking tot het toekennen van de kleur.

·         De 3e fase gaat over 7 ronden.

Als startvolgorde geldt de eindstand van de 2e fase.

Met de gespeelde partijen uit de 1e en 2e fase wordt alleen rekening gehouden met de toekenning van de kleur.

 

 

Indeling spelers in 2 ongeveer evenredige groepen:

Volgens het Keizersysteem in volgorde van rating.

Groep 1

Groep 2

de spelers die niet ingedeeld zijn in groep 1.

 

 

Afbreken:

·         Een partij mag worden afgebroken indien één of beide spelers dit wensen. De verbruikte bedenktijd van de wensende speler wordt dan vermeerderd met de tijd welke nog resteert om voor beide klokken samen te komen aan de speelduur waarop moet worden afgebroken.

·         Afgebroken partijen, waarover geen overeenstemming is bereikt met betrekking tot de uitslag of de voortzetting, worden voortgezet tijdens de eerstvolgende ronde wanneer beide spelers aanwezig zijn. Indien dit niet binnen 2 speelbare clubavonden is gebeurt dan stelt de competitieleider de speeldatum vast. Een speler mag bij aanvang van een nieuwe partij nooit meer dan één afgebroken partij hebben.

·         Voor aanvang van een nieuwe fase dienen alle afgebroken partijen te zijn uitgespeeld of dient overeenstemming te zijn bereikt betreffende de uitslag. Dit geld ook voor de laatste 3 partijen van de derde fase. Mits er sprake is van overmacht dit ter beoordeling van de competitieleider Indien er dan nog geen overeenstemming is bereikt stelt de competitieleider de uitslag vast.

 

 

Beloning (voor Keizersysteem):

Bij winst 100 %, bij remise 50 %, en bij verlies 0 % van de waarderingspunten van de tegenstander.

Bij afwezig met kennisgeving 33 %, bij voortzetting van een afgebroken partij tijdens een interne ronde 50 %, bij geen partij wegens oneven aantal deelnemers 50 %, bij afwezig wegens een externe wedstrijd op de dag van de betreffende interne ronde 67 % van de eigen waarderingspunten. Spelers die in dezelfde week een externe wedstrijd spelen kunnen ook voor deze vergoeding in aanmerking komen als zij dat voorafgaand aan de desbetreffende interne competitieronde melden aan de competitieleider of diens vervanger.

 

 

Kampioenen:

·         Algemeen kampioen van de SV Borne is diegene die na 27 ronden interne  competitie in groep 1 de ranglijst aanvoert berekend volgens het Keizersysteem met minimaal 35 punten voorsprong op de nummer 2 en een opkomstpercentage van minstens 75% heeft. Eindigen meerdere spelers binnen de 35 punten dan volgt een barrage van twee partijen per deelnemer van 1uur p.p.p.p. Valt aldus geen beslissing dan is van de gelijk geëindigden diegene kampioen die in de eindstand van de 3e fase het hoogste eindigde en een opkomstpercentage had van minstens 75%.

·         Fase kampioenen per groep is diegene die per fase, per ratinggroep de ranglijst aanvoert en minstens een opkomstpercentage van 75% heeft.

·         Per fase ontvangen de kampioenen een oorkonde en fles wijn . Tevens ontvangt de algemene kampioen een %wisselbeker en een herdenkingsbeker.

 

 

 

SnelschaAkKampioenschap

 

Deelname:

Alleen voor de hele avond

 

Speeltempo:

5 minuten p.p.p.p.

 

Indelingen:

Er worden 2 voorronden gespeeld in groepen van 4. Dan volgt 1 finaleronde in groep van 8. Gespeeld wordt volgens het Amsterdams-systeem. De indeling van de eerste voorronde vindt evenredig plaats naar speelsterkte.

 

Beloning:

Minimaal een oliebol per deelnemer en voor de Snelschaakkampioen een herdenking % bekertje plus een %wisselbekertje. En niet alleen voor de winnaar zijn er flesjes å wijn te winnen

 

 

 

 

Laddercompetitie

 

Deelname

Aanmelden en afmelden per speelronde mogelijk

 

Speeltempo:

Fischer 10 minuten p.p.p.p. pus 10 seconden per zet

.

Indeling:

Eerste ronde om 20.00 uur op rating.Tweede ronde zodra voldoende partijen uit zijn om een weer redelijk indeling te maken en dat geld ook voor de derde, vierde, enzovoort. Na 22.30 uur wordt er niet op nieuw meer ingedeeld

 

Beloning:

Systeem Boon; bij winst 5 punten, bij remise 3 punten, bij verlies 1 punt. 

 

 

 

RapidschaakCompetie

 

Deelname:

Alleen voor de hele avond 5 ronden

 

Speeltempo:

15 Minuten p.p.p.p.

 

Indeling:

In Groepen; Zwitsersysteem op rating

 

Beloning:

De winnaar ontvangt een % wisselbekertje plus een herdenking standaardje.

Ook zijn er flessen wijn te winnen, niet alleen voor de winnaar.

 

 

 

Logo    Herikontrofee

 

Geschiedenis:

Het Open Bornse Schaak Kampioenschap dat eens begon als “S.V.B. Kampioen Schuttersveld”. De textielfabriek Borne, waar wij toentertijd schaakten, stelde de wisselbeker ter beschikking: Schuttersveldtrofee genoemd naar het concern waar de textielfabriek toe behoorde.

Het huidige toernooi én de wisselbeker is genoemd naar onze huidige sponsor Herikon B.V.

Inschrijving staat open voor huisschakers (niet clubleden).

 

Deelname:

Alle leden van de schaakvereniging Borne maar ook huisschaker, als mede het personeel van Herikon BV zijn van harte welkom om aan dit toernooi deel te nemen. De deelnemers worden na sterkte verdeeld over meerdere groepen dit ter beoordeling van de competitie leider. In alle groepen word 7 ronden Zwitserse gespeeld, eerste en tweede ronde op rating en vervolgens 5 ronden op Buchholz. Er bestaat de mogelijkheid om 2x een bye op te nemen,in de 1 t/m 5 ronde. Voor de 6de en 7de ronde is het opnemen van een bye niet mogelijk. De op te nemen byes dienen vóór de indeling van de betreffende ronde door de deelnemer aan de wedstrijdleiding kenbaar gemaakt te worden. Bij een bye krijgt de deelnemer een ½ punt. Deelnemers dien door oneven een bye krijgen of op een andere manier buiten hun schuld krijgen een vol punt.

 

Indeling;

Huisschaker waar van geen speel sterkte bekent is word een rating toegekend die lager is dan de  laagste  bekende rating van één der deelnemers

 

Speeltempo: 90 minuten p.p.p.p. plus 30 seconden per zet.

De speeltijd voor de 2e en eventuele 3e partij is 5 minuten p.p.p.p.

 

Kampioenen:

·         Winnaar Herikontrofee of te wel Open Borns schaak Kampioen is diegene die na 7 ronden Zwitsers  in groep 1 de ranglijst aanvoert berekend door Swiss Master.

·         Per groep ontvangen de kampioenen een oorkonde en fles wijn . Tevens ontvangt de Open kampioen winnaar van de herikontrofee een %wisselbeker en een herdenkingsbeker. Ook is er een beker voor de beste huisschaker.

 

>