e-mail: webteam

KNSB team fel strijdend ten onder

Speeldatum:             21 mei 2022
Team:                         1
Ronde:                        5 (inhaalwedstrijd)
Plaats:                         thuiswedstrijd in Borne
Tegenstander:         
PSV DoDO/Barneveld 2.

Locatie                       de Wiekslag Borne

OP 21 mei haalden we de wedstrijd in van de 5de Ronde. Dit was tegen het combiteam Putten/Barneveld.  Dit team was inmiddels kampioen en had in opperbeste stemming de beker maar meegenomen en midden op de bar geplaatst.  Er stond voor hun niets meer op het spel. Maar voor ons wel. We hebben nog steeds een matchpunt nodig om niet onderaan te eindigen. Iedereen deed ook zijn uiterste best om voor een stunt te zorgen en de kampioenen te verslaan. Op basis van de ratingen zeker niet kansloos. Als we zo langs de borden liepen dan ging het nog niet eens verkeerd. Patrick met twee half open lijnen (c en f), Thomas met overwicht in het centrum en Henk die na 20 zetten zijn koningsgambietpion terug kreeg, gingen goed en stonden beter. John was een ingewikkelde afruilcombinatie aan het voorbereiden en meende alle varianten te hebben. Regobert en Marinus wat minder omdat er gewoon niet gerokeerd kon worden. Paul gaf een loper voor 2 pionnen en beheerde daarmee het centrum en de damevleugel en kon een pionnen opmars beginnen. Bij Wouter lag het tempo heel laag, de stelling was er ook na.

Als eerste capituleerde Marinus na een fout die hem een stuk koste. Hij speelde nog dapper verder maar de uitslag bleef 0-1.  Tegelijk kwam ook Regobert mat te staan omdat hij gewoon de koning niet op tijd in veiligheid kon brengen. Paul maakte de achterstand goed met een dame-koning vork. Natuurlijk met een paard.  De tegenstander gaf zich ook hier niet meteen gewonnen gezien het stukoffer van Paul, plus dat hij nog een kwaliteit meenam. Paul liet zich niet van de wijs brengen en won de partij. De combinatie van John liep verkeerd af. Geen voordeel behaald. Intussen wel 3 pionnen minder, dus dat ging niet meer lukken. Thomas was zijn voordeel inmiddels kwijt en raakte zelfs een pion achter. Een gevaarlijke vrijpion.  Door afruil van stukken (anders zou hij er nog een verliezen) zag de tegenstander alle kans de partij naar zich toe te trekken. Het werd dus 1-4. De laatste 3 partijen moesten gewonnen worden. Dat leek niet onmogelijk, maar dan werd het wel een strijd tot laat in de middag.

Patrick naderde met een pion voorsprong een toreneindspel. Maar de Toren van de tegenstander werd aktiever en veroverde de +pion. Daarmee werd remise overeengekomen.  Over dus….Wouter en zijn tegenstander  naderden na 20 zetten de 40 zetten grens. Dus moest de tweede helft van de partij in een Rapid tempo worden afgewerkt. Hier liet Wouter een vrijpion doorglippen. Met ook al een kwaliteit en een pion minder werd zijn stelling zienderogen slechter totdat het over was. Henk maakte het deze keer het langst. Hij had twee verbonden vrijpionnen maar wist er nog geen draai aan te geven. De tegenstander pestte zijn paard van het bord af, maar zonder kon Henk het niet redden. Hij raakte een van de pionnen kwijt en daardoor was de andere niet gevaarlijk meer. Na afruil van de Torens stond de koning aan de verkeerde kant van het bord en kon zwart zijn slag slaan.

We hebben nog een kans. Op 11 juni in Apeldoorn.

 

Rating
Rating
Lardinois, W.T.P. (Wouter) 2041 Winkoop van, J. (Jeroen) 1859 0 – 1
Munster, P. (Patrick) 1973 Heij, J. (Jacco) 1962 ½ – ½
Eijkelkamp, R.J. (Regobert) 1844 Pel van, D. (Daan) 1741 0 – 1
Formanoij, P. (Paul) 1853 Laar van de, B.P. (Bruun) 1804 1 – 0
Tibbe, M.T. (Marinus) 1708 Dokter, K. (Kasper) 1878 0 – 1
Leerentveld, J.G. (John) 1779 Valstar, J.M. (Jasper) 1771 0 – 1
Berghuis, T. (Thomas) 1497 Janssen, M.J. (Marcel) 1721 0 – 1
Eillert, H. (Henk) 1720 Verheij, W. (Willem) 1719 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1802 Gemiddelde Rating: 1807 1½-6½

Comments are closed.