e-mail: webteam

Borne neemt de punten mee uit Ommen

Ons Avondteam behaalde een krappe, maar verdiende overwinning in Ommen en staat voorlopig bovenaan in de competitie.

Rating
Rating
Engbersen, J. (Johan) 1787 Zeeman, G. (Goswin) 1995 ½ – ½
Punter, M. (Michel) 1459 Veldhuis, H. (Rik) 1803 0 – 1
Winters, K. (Klaas) 1641 Formanoij, P. (Paul) 1830 1 – 0
Brouwer, R.J.W. (René) 1565 Muller, J. (Jos) 1632 0 – 1
Hop, T. (Tom) 1701 Kroeze, J.W. (Hans) 1507 1 – 0
Winters, J. (Johnny) 1531 Wentink, F.G. (Freek) 1340 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1614 Gemiddelde Rating: 1685 2½-3½

 

Ruime overwinning zaterdagteam

KNSB team Borne – Hoogeveen-2 op 26 -11

Na dameruil was het eindspel winst voor Patrick

De tweede uitwedstrijd bleek  dit  keer niet erg moeilijk. Aanvankelijk waren we voorzichtig, omdat de lage ratingen ook kan betekenen dat je opkomende jeugdschaker aan je bord krijgt. Dat bleek mee te vallen.  Paul was al na 7 zetten en 15 minuten klaar. De tegenstander verspeelde na een pion  een stuk in de opening en gaf op. Menno had nog de sterkste tegenstander, maar die kwam niet opdagen.  We hadden dus al vroeg een voorsprong van twee punten.   Henk had al voordeel in de opening gehaald in de vorm van een kwaliteit. Jos ruïneerde de pionstructuur van de tegenstander en  nam vervolgens enkele pionnen in bezit.  De tegenstander van Marinus gaf zich niet gauw gewonnen. Hij speelde degelijk en bood na zo’n 20 zetten remise aan. Gezien de voorlopige score werd dit aangenomen. Art had wat minder moeite met zijn tegenstander. Hij viste met de dame een toren uit de hoek en pogingen van de tegenstander om deze dame in te sluiten liepen op niets uit.    Het werd een grote uitslag voor ons. Dat was al zeker. John stond nog wel een beetje onder druk, zo leek het, maar het was uiterlijke schijn. Hij kon  de gevaren afwenden en pakte ergens de volle winst. Deze keer was Patrick het langste bezig. Omdat zijn stelling vol winstkansen zat was een remise nu natuurlijk geen optie. Hij zette de tegenstander in een pioneindspel met loper tegen paard helemaal vast en had de winstvariant daarna voor het kiezen.

Rating
Rating
Winkel, J.R. (Ruud) 1621 Munster, P. (Patrick) 1968 0 – 1
NO 0 Monsma, M. (Menno) 2049 0R – 1R
Witkamp, T.F. (Theo) 1612 Formanoij, P. (Paul) 1839 0 – 1
Peek, J.C. (Jan) 1354 Leerentveld, J.G. (John) 1737 0 – 1
Benjamins, S.J.P. (Sander) 1476 Rol, A. (Art) 1784 0 – 1
Hoveling, J.G.H. (Erik) 990 Tibbe, M.T. (Marinus) 1745 ½ – ½
Brink, R. (Ronald) 1347 Eillert, H. (Henk) 1675 0 – 1
Witkamp, R. (Remy) 0 Muller, J. (Jos) 1652 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1400 Gemiddelde Rating: 1806 ½-7½

De volgende wedstrijd is een thuiswedstrijd op zaterdag 17 december tegen het team uit Emmen.

Teleurstellend resultaat zaterdagteam

5 november  Borne-ASV5

Het zaterdag team is er niet in geslaagd de punten in huis te houden.  Tegen het 5de team van het Arnhemse ASV, dat gemiddeld niet veel sterker is, konden we alleen op de eerste 4 borden punten halen.  Als 4-tal zouden we een mooi resultaat hebben gehad.

Rating
Rating
Monsma, M. (Menno) 2049 Hubert, M. (Michel) 1902 1 – 0
Munster, P. (Patrick) 1968 Eggink, R. (Ronnie) 1828 1 – 0
Rol, A. (Art) 1784 Schoenmakers, P.W.J. (Paul) 1817 ½ – ½
Tibbe, M.T. (Marinus) 1745 Vink, R.J.C. (Roy) 1812 ½ – ½
Eillert, H. (Henk) 1675 Naber, Q.A. (Quirine) 1744 0 – 1
Muller, J. (Jos) 1652 Boonstra, J. (Jacques) 1676 0 – 1
Zuurbier, E.A.M. (Erik) 1531 Gouw van der, I. (Ivo) 1718 0 – 1
Arns, W.S.J. (Wim) 1621 Braun, S.C. (Steven) 1686 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1753 Gemiddelde Rating: 1773 3-5

Het Arnhemse team was ruim op tijd en kwam duidelijk niet alleen voor de gezelligheid maar ook voor resultaat. Menno en Patrick konden nog op het juist moment toeslaan en haalden al vroeg de punten binnen.  Art kon een overtuigende remise overeenkomen. Vanaf bord 5 ging het minder. Henk verspeelde in de klassieke Spaanse opening een pion en later nog een kwaliteit. Jos had best een goede stelling gecreëerd maar wist niet om te gaan met de ver opgerukte vijandige vrijpion. Onze nieuwe versterking uit het Drienerlose team, Erik Zuurbier, moest het opnemen tegen bijna 200 ratingpunten meer. Hetgeen niet lukte. Evenals Wim, die vond dat zijn tegenstander veel sterker was. Hij ging dat ook ten onder aan een stormvloed van vrijpionnen.  De laatste was deze keer Marinus die dacht met mooi spel en een stukoffer, de tegenstander in de zak te hebben. Maar door een kleine onoplettendheid kon de tegenstander de schade beperken tot remise.  Uitslag 3-5

De volgende wedstrijd is een uitwedstrijd op 26 november in Hoogeveen.

 

 

Hun eerste jeugdschaaktoernooi

Drie van onze jeugdleden hebben deel genomen aan het Halloween schaaktoernooi in Hengelo. Onze jeugdleider Storm was ook van de partij. Een van hen heeft ook nog een heuse schaakbeker gewonnen. Wat een leuke ervaring. Fantastisch gedaan jongens.

Lex Griffioen winnaar Chess960

Zaterdagteam maakt goede start

Borne, bord 1 tot 6. Patrick, Menno, Paul, Art, Marinus en Henk

Amevo-4 (Apeldoorn) <–> Borne        8-oktober-2022

Zaterdagteam maakt goede start. Nadat eerder deze week ons avondteam de eerste punten binnenhaalde zorgde ook het zaterdag voor een goede score.  het zaterdagteam wordt nu niet alleen gesteund door 2 spelers uit Delden (Art en Marinus) maar ook het team van Drienerlo levert dit jaar een bijdrage. Vandaag met twee spelers: Menno Monsma en Martin Borggreve

De eerste bordpunten waren voor Jos en Marinus. Hun beide tegenstanders openden niet erg best. Jos kreeg een ontwikkelingsvoorsprong en overwicht en kon na een fout de koning van de tegenstander eenvoudig mat zetten. Marinus won in de opening een kwaliteit, maar leverde die later in voor 3 pionnen en kon daarmee eenvoudig de partij na zijn hand zetten. Minder ging het met Martin. Tot het middenspel ging het goed,  maar ergens verloor hij een stuk. Martin zag nog kleine remisekansen en bleef tot het eind doorvechten. Zonder resultaat. Om 15.30 uur waren er ruim 70 zetten gespeeld!. Menno leek niet echt beter te staan. Hij speelde heel gewaagd en scherp en won toch duidelijk zijn partij.  De laatste drie partijen, van Patrick, Paul en Art werden remise gegeven en daarmee werd de overwinning veilig gesteld.  Patrick vond nog wel dat hij beter stond. En ook Art had een betere stelling, maar de winst lag daar nog niet voor het oprapen. Ook Paul kan met de laatste vrijpion niet verder komen dan de 7de rij. Het Apeldoornse team kwam hier eigenlijk nog wel goed mee weg.

kijkje op bord 5 t/m 8. Marinus, Henk, Jos (even weg) en Martin

Volgende Ronde is op 5 november in Borne tegen het Arnhemse ASV-5

 

 

Rating
Rating
Weenink, W.A. (Anton) 1821 Munster, P. (Patrick) 1973 ½ – ½
Buitenhuis, A.E. (Erik) 1649 Monsma, M. (Menno) 2047 0 – 1
Pruijssers, H. (Henk) 1629 Formanoij, P. (Paul) 1866 ½ – ½
Jacobsen, R.F.J. (Raymond) 1606 Rol, A. (Art) 1791 ½ – ½
Visschedijk, T.H. (Theo) 1795 Tibbe, M.T. (Marinus) 1730 0 – 1
Hordijk, F. (Frank) 1628 Eillert, H. (Henk) 1715 1 – 0
Hijl, V.S.M. (Veronique) 1590 Muller, J. (Jos) 1635 0 – 1
Schoenmakers, R. (Ruben) 0 Borggreve, M.H.M. (Martin) 1549 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1674 Gemiddelde Rating: 1788 3½-4½

 

Schaak-off 20 september

Ben je (nog) geen lid van een schaakvereniging?  Dan is dit goed nieuws.

De Koninklijke Nederlandse Schaakbond organiseert samen met meer dan 70 schaakclubs en regionale bonden in de maand september een landelijk schaaktoernooi waaraan iedereen in Nederland gratis kan meedoen: de Schaak-Off. Dit om te vieren dat er na de zomer eindelijk weer fysiek op de club kan worden geschaakt. Iedere schaakliefhebber kan meedoen, het is niet nodig om bij een vereniging aangesloten te zijn.

Het toernooi bestaat uit lokale voorrondes. De winnaars daarvan plaatsen zich voor regionale wedstrijden en daar wordt gestreden voor een ticket in de landelijke finale. Alle wedstrijden vinden fysiek plaats, want dat is wat we tenslotte willen vieren. De indeling bij het toernooi vindt plaats op ervaring: zo speelt iedereen op zijn eigen niveau. Als je wilt meedoen, kun je kijken welke club in jouw provincie beschikbaar is en daar schrijf je je voor in. Er doen 70 clubs mee verspreid over Nederland, dus je kunt altijd in de buurt aanschuiven. Uiteraard wordt rekening gehouden met de op dat moment geldende Coronamaatregelen.

Inschrijven kan via www.schaakoff.nl. Ben jij van de partij?  20 september heeft onze vereniging gereserveerd voor de eerste Schaak-Off ronde.

 

Schaakvereniging Borne begint nieuwe jeugdafdeling

De schaakvereniging gaat een nieuwe jeugdafdeling oprichten.

Twee nieuwe trainers gaan de jeugd begeleiden. Verder wil de bijna 50- jarige club een opleiding starten van huisschaker naar clubschaker. Beide cursussen starten medio september. Op de Melbuul’ndagen is de vereniging aanwezig met een stand waar informatie te verkrijgen is.

Al enige jaren heeft de schaakvereniging Borne geen jeugdafdeling meer gehad. Er was een gebrek aan trainers. Nu heeft de vereniging twee trainers weten te vinden, waaronder de 13- jarige Storm Fallaux uit Borne. Hij deed deze maand mee aan het Open Nederlands kampioenschap schaken voor de jeugd in Enschede. Daar werd hij 14 in een groep van 44 deelnemers in zijn leeftijdsklasse. Zijn trainer Yannic Husers, is de tweede trainer, hij leidt samen met nog enkele andere trainers de jeugdafdeling schaken van Almelo. De nieuwe jeugdafdeling begint op 13 september 2022 om 18:30 uur. Informatie is te verkrijgen via de website van de schaakvereniging Borne.

Van huisschaker naar clubschaker

Ook start de vereniging met een opleiding tot clubschaker. Op zes maandagavonden wordt aandacht besteed aan de organisatie, anekdotes, en openingstechniek. Ook zullen veel stellingen de revue passeren en wordt er onderling geschaakt. Daarna kunnen de deelnemers een aantal weken vrijblijvend meeschaken op de clubavond van de vereniging, op dinsdagavonden.

Paul Formanoij clubkampioen

Doek valt voor KNSB team

Speeldatum:             11 juni
Team:                         1
Ronde:                       4    Klasse 4B (inhaalwedstrijd)
Plaats:                        Uitwedstrijd in Apeldoorn
Tegenstander:         Amevo Apeldoorn 3  

In principe hadden we met een kleine overwinning nog van de laatste plaats af kunnen komen. Maar het grote aantal spelers dat deze inhaalronde niet beschikbaar was, maakte dit niet mogelijk.  De spoeling was zelfs zo dun dat het minimale aantal spelers (5) niet gehaald kon worden en we de wedstrijd niet konden spelen (Met een boete van de KNSB). Doordat ik op het laatste moment twee spelers (John en Paul) vooruit kon laten spelen ging dit nog net lukken. (tussenuitslag 1-1). We zouden zaterdag met 4 man dan de rest spelen. Dat werden er uiteindelijk drie (!!).  Daardoor was een 4-4 eindstand het hoogst haalbare en kon er geen teamoverwinning meer zijn. Einde verhaal dus. Maar de laatste drie der mohikanen hadden er wel zin in en gingen vol goede moed en inspiratie achter het bord zitten. Art ging met zwart gelijk met pionnen op stap naar de koning aan de overkant (Zo iets van wat we goed van Hans Kroeze kennen). Hij deed dat met succes. Het was nog even spannend, want de koning stond niet al te veilig, maar Art maakte de overrompeling goed af. Ook Henk ging flink te keer,  offerde een paard en creëerde een flinke aanval op de vijandige koning.  Uiteindelijk kan de tegenstander dit houden, maar het eindspel dat er achteraankwam was een kwestie van afmaken.  Ook Jos offerde een stuk voor een doorslaande dreiging op de koning van de tegenstander. Helaas had deze nog een openingetje (torenzetje) en er volgde een dodelijke counteraanval.  Jammer, want met 4-4 en 3 reglementaire nullen hadden we ook nog een aardig viste kaartje af kunnen geven.   Bij het aantal gespeelde wedstrijden was de uitslag 3-2 voor ons……

Rating
Rating
Buijse, A. (Arjan) 1808 NO 0 1R – 0R
Visser, C. (Cees) 1995 NO 0 1R – 0R
Peut van de, A.A. (Aart) 1818 Formanoij, P. (Paul) 1868 0 – 1
Belle van, G.W.T.M. (Frie) 1893 Rol, A. (Art) 1843 0 – 1
Tulfer, P.M. (Paul) 1796 Eillert, H. (Henk) 1701 0 – 1
Huis in ’t Veld, A.J.M. (Andre) 1751 Leerentveld, J.G. (John) 1771 1 – 0
Kraaijkamp, M. (Marcel) 1862 Muller, J. (Jos) 1600 1 – 0
Olivier, N. (Nico) 1765 NO 0 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1836 Gemiddelde Rating: 1757 5-3