e-mail: webteam

Paul Formanoij clubkampioen

Doek valt voor KNSB team

Speeldatum:             11 juni
Team:                         1
Ronde:                       4    Klasse 4B (inhaalwedstrijd)
Plaats:                        Uitwedstrijd in Apeldoorn
Tegenstander:         Amevo Apeldoorn 3  

In principe hadden we met een kleine overwinning nog van de laatste plaats af kunnen komen. Maar het grote aantal spelers dat deze inhaalronde niet beschikbaar was, maakte dit niet mogelijk.  De spoeling was zelfs zo dun dat het minimale aantal spelers (5) niet gehaald kon worden en we de wedstrijd niet konden spelen (Met een boete van de KNSB). Doordat ik op het laatste moment twee spelers (John en Paul) vooruit kon laten spelen ging dit nog net lukken. (tussenuitslag 1-1). We zouden zaterdag met 4 man dan de rest spelen. Dat werden er uiteindelijk drie (!!).  Daardoor was een 4-4 eindstand het hoogst haalbare en kon er geen teamoverwinning meer zijn. Einde verhaal dus. Maar de laatste drie der mohikanen hadden er wel zin in en gingen vol goede moed en inspiratie achter het bord zitten. Art ging met zwart gelijk met pionnen op stap naar de koning aan de overkant (Zo iets van wat we goed van Hans Kroeze kennen). Hij deed dat met succes. Het was nog even spannend, want de koning stond niet al te veilig, maar Art maakte de overrompeling goed af. Ook Henk ging flink te keer,  offerde een paard en creëerde een flinke aanval op de vijandige koning.  Uiteindelijk kan de tegenstander dit houden, maar het eindspel dat er achteraankwam was een kwestie van afmaken.  Ook Jos offerde een stuk voor een doorslaande dreiging op de koning van de tegenstander. Helaas had deze nog een openingetje (torenzetje) en er volgde een dodelijke counteraanval.  Jammer, want met 4-4 en 3 reglementaire nullen hadden we ook nog een aardig viste kaartje af kunnen geven.   Bij het aantal gespeelde wedstrijden was de uitslag 3-2 voor ons……

Rating
Rating
Buijse, A. (Arjan) 1808 NO 0 1R – 0R
Visser, C. (Cees) 1995 NO 0 1R – 0R
Peut van de, A.A. (Aart) 1818 Formanoij, P. (Paul) 1868 0 – 1
Belle van, G.W.T.M. (Frie) 1893 Rol, A. (Art) 1843 0 – 1
Tulfer, P.M. (Paul) 1796 Eillert, H. (Henk) 1701 0 – 1
Huis in ’t Veld, A.J.M. (Andre) 1751 Leerentveld, J.G. (John) 1771 1 – 0
Kraaijkamp, M. (Marcel) 1862 Muller, J. (Jos) 1600 1 – 0
Olivier, N. (Nico) 1765 NO 0 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1836 Gemiddelde Rating: 1757 5-3

Art Rol bekerwinnaar

Hans Kroeze winnaar laddercompetitie

Paul kampioen rapidschaak

Het was een leuke en spannende avond met een bizarre ontknoping.
Paul en John halen allebei een score van 4,5 uit 5. Omdat het onderlinge resultaat remise was, werd het resultaat uit de voorrondes doorslaggevend. Hier had Paul 6/8 en John 5/8, waardoor Paul zich rapidkampioen mag noemen. Lang zag het hier echter niet naar uit.
Met een score van 3/3 troffen John en Paul elkaar in de eennalaatste ronde. De winnaar wist dat hij kampioen zou worden. Al snel gaf Paul (onnodig) een stuk weg en dat bleef zo tot het eind van de partij. Helaas voor John gingen ook alle pionnen van het bord en werd het remise (toren tegen toren+paard).
De laatste partij moest dus de doorslag geven. Nadat John had gewonnen van Henk, moest Paul winnen van Erik. Hij kwam echter in een verloren stelling te staan. Erik lette echter even niet op en liet zich mat zetten op de A-lijn door de toren en koning...
In de andere groep werd zelfs een dubbelrondig toernooi gespeeld. Hierin was Wim een maatje te groot voor de rest. Al met al een geslaagde avond.

resultaten voorronde
obv score

 obv Scoringspercentage

KNSB team fel strijdend ten onder

Speeldatum:             21 mei 2022
Team:                         1
Ronde:                        5 (inhaalwedstrijd)
Plaats:                         thuiswedstrijd in Borne
Tegenstander:         
PSV DoDO/Barneveld 2.

Locatie                       de Wiekslag Borne

OP 21 mei haalden we de wedstrijd in van de 5de Ronde. Dit was tegen het combiteam Putten/Barneveld.  Dit team was inmiddels kampioen en had in opperbeste stemming de beker maar meegenomen en midden op de bar geplaatst.  Er stond voor hun niets meer op het spel. Maar voor ons wel. We hebben nog steeds een matchpunt nodig om niet onderaan te eindigen. Iedereen deed ook zijn uiterste best om voor een stunt te zorgen en de kampioenen te verslaan. Op basis van de ratingen zeker niet kansloos. Als we zo langs de borden liepen dan ging het nog niet eens verkeerd. Patrick met twee half open lijnen (c en f), Thomas met overwicht in het centrum en Henk die na 20 zetten zijn koningsgambietpion terug kreeg, gingen goed en stonden beter. John was een ingewikkelde afruilcombinatie aan het voorbereiden en meende alle varianten te hebben. Regobert en Marinus wat minder omdat er gewoon niet gerokeerd kon worden. Paul gaf een loper voor 2 pionnen en beheerde daarmee het centrum en de damevleugel en kon een pionnen opmars beginnen. Bij Wouter lag het tempo heel laag, de stelling was er ook na.

Als eerste capituleerde Marinus na een fout die hem een stuk koste. Hij speelde nog dapper verder maar de uitslag bleef 0-1.  Tegelijk kwam ook Regobert mat te staan omdat hij gewoon de koning niet op tijd in veiligheid kon brengen. Paul maakte de achterstand goed met een dame-koning vork. Natuurlijk met een paard.  De tegenstander gaf zich ook hier niet meteen gewonnen gezien het stukoffer van Paul, plus dat hij nog een kwaliteit meenam. Paul liet zich niet van de wijs brengen en won de partij. De combinatie van John liep verkeerd af. Geen voordeel behaald. Intussen wel 3 pionnen minder, dus dat ging niet meer lukken. Thomas was zijn voordeel inmiddels kwijt en raakte zelfs een pion achter. Een gevaarlijke vrijpion.  Door afruil van stukken (anders zou hij er nog een verliezen) zag de tegenstander alle kans de partij naar zich toe te trekken. Het werd dus 1-4. De laatste 3 partijen moesten gewonnen worden. Dat leek niet onmogelijk, maar dan werd het wel een strijd tot laat in de middag.

Patrick naderde met een pion voorsprong een toreneindspel. Maar de Toren van de tegenstander werd aktiever en veroverde de +pion. Daarmee werd remise overeengekomen.  Over dus….Wouter en zijn tegenstander  naderden na 20 zetten de 40 zetten grens. Dus moest de tweede helft van de partij in een Rapid tempo worden afgewerkt. Hier liet Wouter een vrijpion doorglippen. Met ook al een kwaliteit en een pion minder werd zijn stelling zienderogen slechter totdat het over was. Henk maakte het deze keer het langst. Hij had twee verbonden vrijpionnen maar wist er nog geen draai aan te geven. De tegenstander pestte zijn paard van het bord af, maar zonder kon Henk het niet redden. Hij raakte een van de pionnen kwijt en daardoor was de andere niet gevaarlijk meer. Na afruil van de Torens stond de koning aan de verkeerde kant van het bord en kon zwart zijn slag slaan.

We hebben nog een kans. Op 11 juni in Apeldoorn.

 

Rating
Rating
Lardinois, W.T.P. (Wouter) 2041 Winkoop van, J. (Jeroen) 1859 0 – 1
Munster, P. (Patrick) 1973 Heij, J. (Jacco) 1962 ½ – ½
Eijkelkamp, R.J. (Regobert) 1844 Pel van, D. (Daan) 1741 0 – 1
Formanoij, P. (Paul) 1853 Laar van de, B.P. (Bruun) 1804 1 – 0
Tibbe, M.T. (Marinus) 1708 Dokter, K. (Kasper) 1878 0 – 1
Leerentveld, J.G. (John) 1779 Valstar, J.M. (Jasper) 1771 0 – 1
Berghuis, T. (Thomas) 1497 Janssen, M.J. (Marcel) 1721 0 – 1
Eillert, H. (Henk) 1720 Verheij, W. (Willem) 1719 0 – 1
Gemiddelde Rating: 1802 Gemiddelde Rating: 1807 1½-6½

uitslagen rapid ronde 2

Rik kampioen snelschaak

Kansloos met een “half” team

Speeldatum:             23 april
Team:                         1
Ronde:                        9    Klasse 4B
Plaats:                         Uitwedstrijd in Voorst
Tegenstander:           VSC  

Dat we niet als compleet team in Voorst kwamen was voor de Voorstenaren een niet aangename verrassing.  Helaas kon ik daar niets aan veranderen.  Wel kon voorkomen worden dat hun opstelling daarna nog aangepast werd.  Dat zijn nu eenmaal de regels.  Maar ze konden wel met 2-0 voorsprong de wedstrijd beginnen.  Voorst heeft op de hele breedte een sterk team en dat ze ook invallers hadden was aan de ratingcijfers niet te zien.   Na  2,5 uur spelen kwam de eerste uitslag. Een remise voor Patrick. Jos kwam in de opening een stuk achterop maar kreeg wat compensatie in de stelling. Aart en Theo waren  op remise uit en kregen dat ook.  Henk offerde een stuk voor 2 pionnen. Hij verzuimde met de vrije kantpionnen op stap te gaan en beleef in het centrum pionieren.  Zo verloor hij deze pionnen achtereenvolgens. En dus ook de partij.   Inmiddels had ook  Jos zijn partij opgegeven en mocht John in een Toreneindspel met een pion meer het enige winstpunt proberen te halen.  Zijn tegenstander leek een nog meer een expert in toreneindspellen dan John en de rollen waren even later omgedraaid.  Uiteindelijk kon John met een pion minder (!) nog tekenen voor remise.

Rating
Rating
Bosch van Rosenthal, J.J.B. (Jeroen) 1933 NO 0 1R – 0R
Tienhoven van, R.M. (Richard) 1922 NO 0 1R – 0R
Jansen, M.A. (Michiel) 1897 Muller, J. (Jos) 1560 1 – 0
Dooper, L.L.A.H. (Lûtsen) 1810 Rol, A. (Art) 1830 ½ – ½
Sloots, J. (John) 1895 Munster, P. (Patrick) 1963 ½ – ½
Denys, K.F.J. (Karl) 1845 Eillert, H. (Henk) 1681 1 – 0
Gelder van, J.C. (Jacques) 1696 Heeregrave, T.J. (Theo) 1506 ½ – ½
Staal, J. (Jaap) 1921 Leerentveld, J.G. (John) 1778 ½ – ½
Gemiddelde Rating: 1865 Gemiddelde Rating: 1720 6-2

De volgende wedstrijd is tegen Barneveld op 21 mei in Borne. De laatste wedstrijd is op 11 juni in Apeldoorn. (Beide inhaalwedstrijden)

 

Moedig AV-2 kon het niet redden

Speeldatum:                                     Donderdag 21 april

Team:   AV-2
Ronde: 3,  klasse 2A (inhaalwedstrijd)
Plaats:  Rijssen
Tegenstander:  Rijssen-2

Op het laatste moment melden zich nog spelers om het AV-2 team op deze dag compleet te krijgen. We wilden meer dan alleen maar aan onze sportieve plicht voldoen. Het mocht niet baten. Ondanks dat het krachtsverschil gemiddeld niet zo groot was liep het uit op een stevige nederlaag.  Daarmee is degradatie uit deze tweede klasse definitief en het seizoen afgesloten

Rating
Rating
Sandijk van, M.J. (Mark) 1591 Levink, P.M. (Peter) 1452 1 – 0
Vosman, H.A. (Harmen) 1591 Witteveen, E.A.R. (Erik) 1558 1 – 0
Meulenkolk, G.J. (Jan-Geert) 1649 Dam ten, B. (Ben) 1588 1 – 0
Lingeman, R. (Rein) 1520 Kroeze, J.W. (Hans) 1497 ½ – ½
Loo van, F. (Ferald) 1486 Schouten, H. (Henk) 1680 0 – 1
Poortman, G.H. (Geert) 1539 Wentink, F.G. (Freek) 1397 1 – 0
Gemiddelde Rating: 1563 Gemiddelde Rating: 1529 4½-1½